برنامه‌ریزی منابع سازمانی ERP

برنامه‌ریزی منابع سازمانی ERP ، یک راهکار نرم‌افزاری فرآیندگرا ، استاندارد ، یکپارچه ، قابل تنظیم و ماژولار است ERP بر مبنای Best practice طراحی و تولید شده است.

ساليان متمادی برنامه‌های كاربردی مورد استفاده در سیستم‌های اطلاعاتی بصورت مجزا (functional)ارائه می شد و هيچ ارتباطي با يكديگر نداشتند. چنين نرم‌افزارهایی مورد توجه و علاقه شركتهاي كوچك بود و براحتي نيازهاي خود را توسط اين برنامه‌های كاربردی (application) برآورده ميكردند. اما پس از مدتي با گذشت زمان و با شروع فرايند مهندسی مجدد فرايندها در سازمان‌ها ، نياز به انواع مختلف سیستم‌های اطلاعاتی احساس شد و توليد سیستم‌های اطلاعاتی يكپارچه كه بتواند نرم‌افزارهای حوزه های مختلف از جمله حسابداری ، توليد ، فروش ، انبار و … را بصورت منسجم و همراه هم بكار گيرد آغاز شد . براي توليد چنين نرم‌افزارهایی ، ارائه رويكردهای جديد از جمله معماری مبتنی بر client /server و همينطور نرم‌افزارهای يكپارچه ضروری دانسته شد.

در سال 1992ساختار يك سيستم اطلاعاتی يكپارچه توسط دو نفر به نامهای Yakhou و Rahali توسعه يافت . در اين ساختار ، به اشتراک‌گذاری داده‌ها بين كاربران اين امكان را ايجاد ميكرد تا به سادگي و بسرعت داده هاي مورد نياز واحدهای ديگر را در اختيارشان قرار دهند و همچنين مديران بخش‌های ديگر نيز قادر بودند بصورت يك سيستم جامع و يكپارچه با يكديگر در ارتباط باشند و گزارشات مورد نياز خود را از يك سيستم واحد استخراج نمايند.

برنامه‌ریزی منابع سازمانی ERP ، نظم و یکپارچگی را با کمترین دخالت کاربر و با سرعت و دقت بالا در سازمان حاکم می‌کند و در سطح بلوغ یافته امکان تحلیل و پیش بینی وضعیت عملکرد سازمان در سناریوهای مختلف را برای مدیران امکان پذیر می‌کند.

تعریف برنامه‌ریزی منابع سازمانی ERP

ERP یک بسته نرم‌افزاری استاندارد مشتمل بر چندین ماژول مرتبط و یکپارچه است که کلیه فرآیند های تجاری یک سازمان را اعم از تولید، منابع انسانی، مالی، بازاریابی و فروش و… پشتیبانی می‌نماید و منجربه یکپارچگی وظایف(Functions) در سازمان می‌شود.

ERP یک راه حل سیستمی مبتنی بر فناوری اطلاعات است که منابع سازمان را توسط یک سیستم به هم پیوسته به سرعت و بادقت و کیفیت بالا در کنترل مدیران سطوح مختلف سازمان قرار می دهد تا بطور مناسب فرآیند برنامه‌ریزی و عملیات سازمان را مدیریت نماید.

ERP یک بسته نرم‌افزاری تجاری است که هدف آن یکپارچگی اطلاعات و جریان اطلاعات بین تمامی بخشهای سازمان از جمله مالی، حسابداری، منابع انسانی، زنجیر عرضه و مدیریت مشتریان است.

در حال حاضر بسیاری از سازمان‌های پیشرو در ایران از راهکار برنامه‌ریزی منابع سازمانی ERP استفاده می‌نماید .

مهمترین مزایای بکارگیری برنامه‌ریزی منابع سازمانی ERP

یكپارچه سازي اطلاعات : برنامه‌ریزی مدیریت منابع سازمانی ERP ، به سازمان کمک می‌کند كه اطلاعات مورد نظر را بصورت جامع و كامل از يك سيستم بدست آورد .

يكپارچگي اطلاعات در مورد نیازهای مشتريان : ERP به سازمان کمک می‌نماید، سفارش‌ها و نیازهای مشتريان از زمان دريافت سفارش یا اعلام نیاز یا مراجعه ، دريافت مواد اوليه از تأمین‌کنندگان كالا براي توليد آن سفارش تا تحويل كالاي تولیدشده به مشتري و دريافت وجه آن به‌طور يكپارچه در يك سيستم نگهداري شود و به‌این‌ترتیب سازمان‌ها می‌توانند به‌راحتی سفارش‌ها را رديابي كنند و بين بخش‌های مختلف سازمان هماهنگي لازم را ايجاد نمايند .

استانداردسازی و سرعت بخشيدن به فرآيند اصلی : سیستم‌هایERP با استانداردسازی فرایندها استفاده از يك سيستم كامپيوتري منسجم باعث صرفه‌جویی در زمان و افزايش بهره‌وری می‌شود

استانداردسازی اطلاعات منجر به‌صرفه جويي در زمان و جلوگيري از دوباره‌کاری در سازمان می‌شود

مدت‌زمان موردنیاز جهت اجرای برنامه ERP
مدت‌زمان استقرار برنامه‌ریزی منابع سازمانی ERP در سازمان‌ها به عوامل متعدد بستگی دارد مهم‌ترین عوامل شامل :

  • حجم سازمان
  • پیچیدگی فرآیندها
  • درجه بلوغ سازمان از جهت فرهنگی برای پذیرش سیستم‌های فرآیندگرا و یکپارچه
  • درجه حمایت مدیریت ارشد
  • صحت اطلاعات و داده‌ها
  • تسلط گروه استقرار دهنده

استقرار برنامه‌ریزی منابع سازمانی ERP ، بین 8 ماه تا 20 ما زمان می‌برد و هر چه شرایط استقرار ERPبیشتر فراهم باشد زمان کمتری خواهد برد.
پس از استقرار کامل ERP نمی‌توان بلافاصله شاهد اثرات مثبت آن در سازمان بود و دستیابی به اثرات مطلوب ERP حداقل 24 تا 36 ماه زمان نیاز دارد.

ریسک پروژه برنامه‌ریزی منابع سازمانی ERP

پیاده‌سازی ERP در سازمان‌ها، همراه با مخاطراتی است که در صورت عدم توجه و کنترل می‌تواند باعث شکست یا ناکارآمدی این سیستم شود
عواملی وجود دارند که باعث موفقیت یا شکست پروژه برنامه‌ریزی منابع سازمانی ERP می‌شود، استقرار ERP یک تغییر بزرگ در سازمان می‌باشد. تغییری که همه حوزه‌های فرآیندی را تحت پوشش قرار می‌دهد.

  • پروژه برنامه‌ریزی منابع سازمانی ERP ، جایگزین نرم‌افزارها او ابزارهای قدیمی مورداستفاده کاربران می‌شود.
  • انتخاب نادرست تأمین‌کننده
  • عدم به‌کارگیری تیم استقرار ERP
  • عدم آموزش کافی کاربران
  • عدم گذاشتن زمان از طرف مدیریت

این مطلب توسط مهندس پیام خرازیان گرداوری شده است.
انتشار مطلب با ذکر نام پیام خرازیان و آدرس سایت www.kharazian.ir بلامانع می‌باشد.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای امنیت، استفاده از سرویس reCAPTCHA گوگل مورد نیاز است که تابع Privacy Policy and Terms of Use است.