روش‌های اخذ ايزو

متاسفانه سازمان هایی که در جستجوی اخذ ایزو می‌باشند به دلیل عدم اطلاع از استاندارد ایزو،‌ نمی‌توانند سیستم مدیریت اثربخش را استقرار دهند.
در این مطلب سعی شده است با توجه به تجارب مهندس پیام خرازیان،‌ روش‌های مختلفی که سازمان‌ها دراستقرار سیستم مدیریت جهت اخذ ایزو در ايران بکار می‌گیرند تشریح شود.
به‌منظور اخذ ایزو ،مشاوره ایزو حرفه ای،باتسلط به استانداردهای ایزو، تحلیل سیستم و انتقال تجارب خود، سیستم متناسب با اندازه سازمان شمارا طرحریزی می‌نماید.
با توجه به قوانین ممیزی خارجی، خدمات مشاوره ایزو باید از ممیزی خارجی مستقل باشد، متاسفانه در ایران بسیاری از شرکت های گواهی دهنده تازه‌کار، در چند جلسه مشاوره ایزو داده و سپس گواهینامه ایزو را خودشان صادر می‌کنند. (ظرف یک هفته)
آیا استقرار سیستم مدیریت اثربخش در طول یک هفته امکان پذیر می‌باشد؟
حداقل زمان موردنیاز برای استقرار سیستم مدیریتی درسازمان های کوچک، ۳ ماه می‌باشد.
ابتدا مشاور ایزو را انتخاب نمایید،سیستم مدیریت راطراحی و پیاده سازی کنید و سپس برای اخذ ایزو ،شرکت گواهی دهند ایزو معتبر را انتخاب نمایید.

سازمان هایی که به دنبال اخذ ایزو می باشند یکی از روش‌های زیر جهت پیاده سازی ایزو بکار می‌گیرند:

روش‌های اخذ ايزو

1)      استفاده از خدمات مشاور ایزو حرفه ای مستقل
مشاوره ایزو توسط مدیر پروژه و کارشناسان باتجربه و متخصص به‌صورت مستقل ارائه می‌شود. در این روش شما با شخص حقیقی که در سازمان‌های مختلف تجارب مشاوره داشته قرارداد منعقد می‌نمایید.
در این روش با توجه به تجارب مشاور ایزو، سیستم مدیریتی مطابق برنامه زمان‌بندی،در زمان بسیار کمتر از روش ۲ در سازمان‌ها استقرار می‌یابد.
به‌منظور دریافت خدمات مشاوره ایزو توسط مهندس پیام خرازیان با من در ارتباط باشید

2)      استخدام کارشناس و متخصص با تجریه سیستم های مدیریتی به‌صورت تمام‌وقت یا پاره‌وقت
متخصص سیستم‌ها به‌صورت پاره‌وقت  یا تمام‌وقت در سازمان‌های متقاضی حاضرشده و به آنها در طرحریزی سیستم مدیریتی، نظارت بر اجرای سیستم مدیریتی و اخذ ایزو کمک می‌نماید.
متخصص استخدام‌شده در شغل کارشناس تضمین کیفیت، مدیر تضمین کیفیت یا نماینده مدیریت سیستم مدیریت در آن سازمان فعالیت می‌نماید.
در این روش مدت‌زمان استقرار سیستم مدیریتی ایزو،با توجه به تجارب شخص استخدام‌شده متفاوت می‌باشد ولی عموماً این روش طولاتی تر از روش 1 می‌باشد.

3)      استفاده از خدمات شرکت های مشاوره ایزو
به دلیل ماهیت پروژه ای بودن فعالیت های شرکت های مشاوره ایزو، اکثر کارکنان این شرکت‌ها به‌صورت پاره‌وقت در آن شرکت مشغول بوده یا برای کوتاه مدت با آن شرکت مشاوره ایزو همکاری می‌کنند.
به همین دلیل ممکن است این شرکت‌ها لیستی بالا و بلند از شرکت هایی که به آنها مشاوره ایزو داده‌اند را ارئه نمایند ولی یقیناً مدیران پروژه در هر شرکت متفاوت بوده و بسیاری از آن مدیران پروژه دیگر درآن شرکت مشاوره ایزو حضور ندارد.
متاسفانه بسیاری از شرکت های مشاوره  به‌منظور عقد قرارداد، در زمان ارائه پیشنهاد فنی با سازمان درخواست‌کننده، روزمه افرادمتخصص و باتجربه ای را به‌صورت نمایشی ارائه می‌نمایند و در صورتی که این افرادمتخصص  فقط نامشان در پروژه می‌باشد و در طی مدت قراداد در پروژه حاضر نشده و پروژه توسط اشخاص دیگری هدایت می‌شود.
برای انتخاب مشاور ایزو برای اخذ ایزو باید تجارب مدیر پروژه و تیمی که قرار است در محل سازمان شما جهت مشاوره ایزو حاضر شوند را بررسی نمایید نه سوابق شرکت مشاوره ایزو.

4)      اخذ گواهینامه ایزو تقلبی از کلاهبرداران

برخی از سازمان‌ها فقط به دنبال اخذ گواهینامه ایزو و استانداردهای مدیریتی می‌باشند بدون استقرار سیستم مدیریتی و ممیزی خارجی،گواهینامه ایزو تقلبی را دریافت می‌نمایند.
برخی از گروه سازمان هایی که گواهینامه های تقلبی ایزو را دریافت نموده‌اند شامل: رستوران‌ها،نمایندگی خدمات پس از فروش خودرو،،قنادی‌ها،فست فود ها و ….

این روش توسط مدیرانی که اعتقادی به سیستم مدیریتی نداشته و به دنبال گواهینامه ايزو می‌باشند استفاده می‌شود و مشتریان آگاه از تقلبی بودن گواهینامه ایزو این سازمان‌ها مطلع می‌شوند.

5)      استفاده از خدمات افراد بی تجربه
برخی از سازمان هایی که فقط به قیمت خدمات مشاوره ایزو توجه می‌کنند از مشاوره افراد بی تجربه ای که تنها با داشتن چند نمونه مستندات سیستم مدیریت سازمان‌ها، خود را به‌عنوان مشاور ایزو معرفی می‌نمایند، استفاده می‌نمایند.
افراد بی تجربه این گروه که  که خود را به‌عنوان مشاور ایزو معرفی می‌نمایند با رویکرد cut-copy-paste مستنداتی را که در اختیار دارند به سازمان‌ها تحمیل می‌نمایند و این موضوع  بوروکراسی  را در پی خواهد داشت.
سیستم مدیریت در این سازمان‌ها به‌صورت اثربخش استقرار نیافته و مدیریت ارشد از مزایای ایزو بهره مند نمی‌شود.
روش یک و دو به‌عنوان روش مناسب جهت استقرار سیستم مدیریت اثربخش توصیه می‌شود قطعاً درروش ۱ ،مدت‌زمان استقرار ایزو بسیار کمتر از روش ۲ می‌باشد.

پس از استقرار سیستم مدیریت کیفیت در سازمان و پیاده سازی ایزو به یکی از روش‌های فوق،سازمان آمادگی لازم را جهت اخذ ایزو کسب می‌نماید و شرکت گواهی دهنده ایزو معتبر انتخاب‌شده و اقدامات لازم جهت ممیزی خارجی صورت می‌گیرد.

اين مطلب، توسط مهندس پیام خرازیان گردآوری‌شده است.
انتشار این مطلب با ذکر نام پيام خرازيان  و آدرس سایت www.kharazian.ir بلامانع می‌باشد.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای امنیت، استفاده از سرویس reCAPTCHA گوگل مورد نیاز است که تابع Privacy Policy and Terms of Use است.