هزینه اخذ استاندارد ملی

هزینه اخذ استاندارد ملی

هزینه اخذ استاندارد ملی و استاندارد محصول به عوامل مختلفی بستگی دارد مدیران سازمان‌ها با شناخت بهتر این هزینه‌ها می توانند منابع لازم جهت اخذ نشان استاندارد را قبل از اجرای آن برآورد و تامین نمایند.
متاسفانه اکثر مشاورین استاندارد محصول، قبل از شروع خدمات مشاوره‌ای مدیران را نسبت به هزینه‌های اخذ استاندارد محصول آگاه نمی‌کنند و مدیران در زمان اجرای مراحل اخذ استاندارد ملی از این هزینه‌ها مطلع می‌شوند.

تیم ما با شفاف‌سازی هزینه‌ اخذ استاندارد ملی قصد دارد آگاهی مدیران کسب‌وکار را نسبت به اقدامات لازم جهت اخذ نشان استاندارد ملی را افزایش دهد.

طبقه‌بندی هزینه‌ گرفتن استاندارد و هزینه‌های مرتبط با آن بر اساس اطلاعات سال 1398 مشخص شده است و این تعرفه‌ها در سال 1399 ممکن است تغییراتی داشته باشد.

 

هزینه های اخذ استاندارد

با آگاهی از هزینه‌های اخذ استاندارد ملی ، دستیابی به نشان استاندارد سریع‌تر امکان‌پذیر خواهد بود

هزینه‌ اخذ استاندارد محصول

1)هزینه مستندسازی سیستم

استانداردسازی فرآیندهای شرکت از طریق مستندسازی مطابق الزامات یک ضرورت است
به‌کارگیری خدمات مشاوره استاندارد محصول به شما در کاهش زمان اخذ استاندارد محصول کمک زیادی می‌نماید.
مشاور مستندات متناسب با سازمان را تهیه نموده و به کارکنان مرتبط آموزش داده و بر اجرا نظارت می‌نماید. همچنین نظامنامه و مستندات مورد نیاز سازمان استاندارد آماده و ارائه می‌شود.

هزینه های مربوط به مشاور می‌تواند شامل موراد هزینه مشاوره فنی و سیستمی جهت اخذ نشان استاندارد است.

2-هزینه‌ تجهیز آزمایشگاه

با توجه به استاندارد مرتبط با محصول، سازمان باید آزمایشگاهی را برای انجام آزمون‌های محصول را‌ه‌اندازی نماید این آزمایشگاه می‌‎تواند با تجهیزات حداقلی را‌ه‌اندازی شود و سپس به‌تدریج مجهزتر شود. میزان تجهیز آزمایشگاه متقاضی بستگی به محصول و استاندارد مربوطه، نظر و صلاحدید کارشناس محصول اداره استاندارد شهرستان یا استان محل متقاضی دارد .
ابزارهای اندازه‌گیری مورد نیاز برای بازرسی‌ها و آزمون محصول نیز باید توسط سازمان تامین شود به عنوان مثال : کولیس،میکرومتر،متر، ترازو و ….

3-هزینه کالیبراسیون

تجهیزات اندازه‌گیری که برای کنترل مشخصه‌موثر بر کیفیت محصولات و خدمات که توسط استاندارد ملی محصول الزام شده است باید در دسترس باشد.
به عنوان مثال ابزارهای اندازه‌گیری نظیر کولیس، میکرومتر ، متر، ترازو، مولتی‌متر و…
هزینه کالیبراسیون هر ابزار اندازه‌گیری با توجه به نوع تجهیز می تواند متفاوت باشد اما در یک سازمان کوچک که از 10 ابزار اندازه‌‌گیری( نظیر کولیس،میکرومتر و متر و … )استفاده می‌نماید حداقل مبلغ 1 میلیون تومان پیش بینی می‌شود

4-تامین منابع انسانی

حداقل یک نفر مسئول کنترل کیفیت با شرایط احراز تعیین شده در استاندارد محصول باید در سازمان تعیین شود این شخص باید دوره‌های آموزشی مشخص شده توسط اداره استاندارد را طی نماید.

5- هزینه آموزش

فرد تعیین شده به عنوان مسئول کنترل کیفیت، میزان ساعات آموزشی مشخص شده توسط اداره استاندارد را در یکی از مراکز آموزشی مورد تایید اداره استاندارد طی‌ می‌نماید.
مبلغ خدمات آموزشی به برگزارکننده دوره آموزشی که مورد تایید اداره استاندارد است پرداخت می‌شود.
مسئول کنترل کیفیت باید میزان ساعت اموزشی مشخص شده ( 40 ساعت ) توسط اداره استاندارد ملی را تا قبل از اخذ نشان ملی استاندارد در یکی از مراکز اموزشی معتبر طی نماید و سالانه در دوره‌های بازآموزی ( 16 ساعت ) شرکت نماید.

6- هزینه ایاب و ذهاب و پذیرایی مشاور

هزینه اقامت ، پذیرایی و ایاب و ذهاب مشاور بر عهده کارفرما است مگر در زمان عقد قراداد با مشاور توافق دیگری صورت گرفته باشد.

محل استقرار

کارفرما باید محلی را برای استقرار مشاور در سازمان در نظر گیرد تا در زمان حضور مشاور در سازمان مشاور در آنجا جهت ارائه خدمات مستقر شود. نظیر میز کار یا مکانی برای برگزاری جلسات مشترک با مسئولین واحدها

هزینه اقامت

در صورتی که محل زندگی مشاور در شهر دیگری باشد و مشاور بخواهد حداقل دو روز کاری برای ارائه خدمات مشاور در سازمان حضور داشته باشد کارفرما باید محل اقامتی را برای استراحت مشاور در پایان روزکاری در نظر گیرد
سازمان‌های بزرگ مهمانسرا داشته که باید هماهنگی‌های لازم را در این خصوص انجام دهند و سایر سازمان از خدمات هتل‌ها و مهمانسرا ها استفاده می‌نمایند.

هزینه‌های ایاب و ذهاب

در صورتی که محل زندگی مشاور در شهر دیگری باشد کارفرما برای پرداخت هزینه های ایاب و ذهاب یا تامین وسایل ایاب و ذهاب هماهنگی لازم را با مشاور بعمل آورد
در صورتی که محل کارخانه بیرون شهر محل سکونت مشاور باشد نیز تامین وسایل ایاب و ذهاب یا هزینه‌های مرتبط با آن به محل کارخانه و برگشت نیز برعهده کارفرما است.
عموما سازمان‌هایی که در شهرستان هستند جهت بهره‌گیری از خدمات مشاور حرفه‌ای ترجیح می‌دهند از خدمات مشاورین تهران بهره‌مند شوند در این صورت هزینه‌های ایاب و ذهاب بخش قابل توجه‌ای از هزینه‌ها را شامل می‌شود
برای کاهش این هزینه‌ پیشنهاد می‌شود مدیر پروژه از تهران و کارشناس مشاوره ،کارشناس بومی در نظر گرفته شود.

هزینه‌های پذیرایی مشاور

هزینه ناهار و پذیرایی مشاور در زمان حضور مشاور در محل سازمان بر عهده کارفرما است.

7- هزینه انجام آزمون

نمونه محصول باید در یکی از آزمایشگاه‌های دارای تایید صلاحیت بر اساس استاندارد محصول مورد آزمایش قرار گرفته و نتایج توسط شرکت به اداره استاندارد ارسال شود.
هزینه آزمون بستگی به نوع محصول و استاندارد(های) مربوطه و تعرفه‌های تعیین شده از سوی سازمان ملی استاندارد دارد.

8- هزینه نمونه‌برداری

جهت ارسال نمونه محصول به آزمایشگاه همکار استاندارد لازم است از محصول در محل تولید نمونه‌برداری شود ، که این امر توسط شرکت های بازرسی دارای تایید صلاحیت از سازمان استاندارد و با تعرفه های تعیین شده از سوی سازمان استاندارد انجام می‌شود.
این هزینه ها شامل تعرفه نمونه برداری و پلمپ از نمونه . نمونه شاهد بعلاوه هزینه ایاب و ذهاب کارشناس شرکت بازرسی است
در صورتیکه در شهر محل متقاضی نشان استاندارد شرکت بازرسی دارای تایید صلاحیت وجود نداشته باشد، بازرسی توسط شرکت بازرسی دارای تایید صلاحیت موجود در نزدیک ترین شهر به محل متقاضی یا مرکز استان انجام خواهد شد .
در این صورت ممکن است هزینه هایی چون ایاب و ذهاب بین شهری، اقامت و پذیرایی از کارشناس بازرس نیز به سازمان متقاضی تحمیل شود.

9- هزینه ثبت برند

برای اخذ نشان استاندارد محصول لازم است متقاضی اعم از حقیقی یا حقوقی برای محصول مورد نظر یا سازمان خود نشان تجاری یا برند ثبت کرده باشد.
این امر می‌تواند توسط خود متقاضی یا شرکت‌های حقوقی که در این زمینه فعالیت می‌کنند انجام شود. بدیهی است هزینه ثبت برند توسط شرکت‌های حقوقی از هزینه ثبت برند توسط خود متقاضی بالاتر خواهد بود ولی با توجه به مزیت‌هایی از قبیل ثبت نام تجاری دلخواه و کوتاه‌تر بودن زمان ثبت؛ کار با شرکت‌های حقوقی مقرون به صرفه خواهد بود.
توجه داشته باشید که شرک‌های حقوقی فقط تخصص در زمینه ثبت شرکت یا برند داشته و هیچ تخصص و تجربه‌ای در زمینه استانداردسازی و اخذ نشان استاندارد ندارد برخی از این شرکت‌ها ادعای اخذ استاندارد محصول نموده و هزینه‌های سنگینی را از مشتریان ناآگاه اخذ می‌نمایند.

10- هزینه اخذ شناسه کالا یا ایران کد

ایران‌کد یا نظام ملی طبقه‌‌بندی و خدمات مشخصه کالا، سیستمی است به منظور شناسایی، طبقه‌ بندی، کدگذاری و در نهایت شناسنامه‌ دار نمودن کالاهایی که در چرخه بازرگانی کشور مورد معامله و استفاده می‌شود.

بر این اساس، هر کالایی که به ایران‌ کد معرفی می‌شود در مرحله اول مورد شناسایی کارشناسان به لحاظ اصالت و همچنین کیفیت و موارد تخصصی مرتبط دیگر قرار می‌گیرد.
ایران کد را میتوان هم بنام شخص حقیقی و هم بنام شخص حقوقی اخذ نمود

هزینه های مربوط به دریافت ایران کد به شرح زیر است :

برای همه متقاضیان عضویت ایران کد و دریافت بارکد داخلی و بین المللی هزینه عضویت و ثبت نام در سامانه یکسان بوده و مبلغ آن 4،000،000 ریال (معادل 400،000 تومان ) می باشد.
هزینه اشتراک سالانه عضویت در سامانه ایران کد هم 2.000.000 ریال است.
در ساختار طبقه بندی ایران کد، هر کالا جایگاه خاص خود و کلاس کد مربوط به خود را دارد، مطابق جدول ضرایب ایران کد گروههای مختلف ضرایب متفاوت و هزینه ایران کد هر کد ملی یا همان ایران کد در هر گروه بسته به ضریب آن گروه متفاوت است.

بنا به تعداد ثبت هر تعداد محصول بنا به مدل و این‌که از 300/000 ریال تا 10/000/000ریال مشخص می‌شود
به عنوان مثال ضریب گروه مواد عذایی 3 و هزینه هر ایران کد در این گروه 300،000 ریال ( معادل 30،000 تومان ) است.
ضریب گروه خودرو 10 و هر کد ملی در این گروه 1،000،000 ریال ( معادل 100،000 ) تومان هزینه دارد
نحوه محاسبه: هزینه هر بارکد حاصل از ضرب ضریب طبقه کالایی بارکد موجود در جدول بالا در عدد 100.000 تومان است.
برای مثال در صنایع غذایی :به ازای هر محصول

3* 100.000 = 300.000

11- پرداخت کارمزد صدور پروانه

پرداخت کارمزد خدماتی مرتبط با صدور پروانه توسط واحد متقاضی به اداره کل استاندارد استان محل متقاضی. این هزینه ها شامل هزینه صدور و یا تمدید گواهی به ازای هر محصول 10.000.000 ریال، هزینه بازدید کارشناس استاندارد از محل تولید بعد از نمونه برداری با مبلغ هر نفر ساعت 600.000 ریال ( 60.000 تو مان ) . برای جبران هزینه‌ای ایاب و ذهاب کارشناسان اداره کل استاندارد به ازای هر 50 کیلومتر مسافت یک ساعت به زمان بازدید اضافه می‌شود .

12- هزینه خرید نمونه

هزینه خرید نمونه از بازار توسط اداره کل استاندارد استان محل متقاضی در دوره های ارزیابی محصول( 3 ماهه یا 6 ماهه ) و هزینه آزمون‌های مربوطه.

13- هزینه معوقه

هزینه کارمزد معوق واحدهای تولیدی / خدماتی برای هر محصول مشمول مقررات استاندارد اجباری فاقد پروانه از تاریخ اجباری شدن استاندارد محصول و یا صدور مجوز یا انجام فرآیند تولید ( هر کدام موخرتر باشند ) به ازای هر سال تاخیر در اخذ پروانه / گواهینامه به مبلغ 10.000.000 ریال ( 1.000.000 تومان )

این مطلب توسط مهندس پیام خرازیان و سعید پور تهیه‌شده است .
انتشار مطلب با ذکر نام پیام خرازیان و آدرس سایت www.kharazian.ir بلامانع است

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای امنیت، استفاده از سرویس reCAPTCHA گوگل مورد نیاز است که تابع Privacy Policy and Terms of Use است.