کوچینگ چیست

کوچینگ چیست

کوچینگ در مورد تغییر و تحول است، کوچ یک شتاب‌دهنده برای ایجاد تغییر است. برای اینکه تغییر ماندگار باشد و عادات جدید به طور ریشه‌ای جایگزین شوند.
در این مقاله سعی در معرفی این حرفه، تاریخچه و فلسفه آن به زبانی ساده داشته و به بررسی تفاوت آن با دیگر خدمات مظیر منتورینگ، آموزش می‌پردازیم.

شاید شما هم از کسانی باشید که واژه کوچینگ به گوشتان زیاد خورده باشد اما دقیقاً نمی‌دانید چیست و چه کاربردهایی دارد؟
یا ممکن است زمانی که این اصطلاح را شنیده باشید، به یاد مربیان ورزش افتاده باشید!

کوچینگ چیست

تاریخچه کوچینگ

داستان از روستایی به نام کاکس KOCS آغاز می‌شود که در شمال غربی مجارستان قرار دارد؛ این روستا در حدود قرن پانزدهم میلادی به علت نوآوریی که در زمان خود داشت، مشهور شده است. امرار معاش روستایان کاکس از حمل کالا بین وین و بوداپست بوسیله چرخهایی دست ساخت خود بود، تا اینکه فرد یا افرادی که نام آنها در تاریخ ثبت نشده است، کالسکه ای را طراحی و ساختند که نسبت به سایر چرخ‌های حمل و نقلی و کالسکه های آن زمان بزرگ تر و راحت تر بودند که بعدها این کالسکه ها با نام کالسکه های کاکس شناخته و استفاده می‌شدند.

در قرن شانزدهم میلادی کالسکه جزو وسایل نقلیه‌های محسوب بود که کاملاً در سراسر اروپا مورد استفاده قرار می‌گرفت. این واژه بعدها به کُوچ Coach در زبان انگلیسی تغییر شکل داد و در نهایت کوچ به کالسکه‎های اطلاق می‌شد که مسافری را بطور خصوصی با پرداخت مبلغی، از مبدأیی مشخص به مقصدی مشخص انتقال می‌داد

کوچینگ هم مانند یک کالسکه، وسیله‌ای است برای رسیدن از موقیعت A به موقعیت B با سرعتی بسیار بالاتر و لذتی فراتر از حد معمول؛ نقطه A موقعیت کنونی فرد یا سازمان و منطقه آسایش و نقطه B مقصد و هدفی است که فرد یا سازمان تمایل به رسیدن به آن را دارد.

برای خیلی از افراد این نقطه نامشخص و گاهاً موقعیتی دور از انتظار و دستیابی به آن گاهاً با ترس و وحشت همراه است.
واژه کوچینگ Coaching نیز برگرفته از کلمه کوچ است. این کلمه در آلمانی با کلمه ،Kutsche در فرانسه با کلمه Coche و در فارسی کوچ یا مربی شناخته می‌شود.
اما اگر بخواهیم نگاهی به این بیاندازیم که کوچینگ به معنای امروزی خود از چه زمانی شکل گرفته است، شاید بتوان گفت که واژه کوچینگ در ابتدا به طور رسمی تا پیش از دهه 1980 در محیط‌های ورزشی به کار می‌رفته است.

در سال 1974 Gallwey Timothy W. کتابی تحت عنوان بازی درونی تنیس یا THE INNER GAME OF TENNIS نوشت که به طرز قابل توجهی اثر عمیقی بر کوچینگ گذاشت.

تعریف کوچینگ

بهترین نقطه شروع برای پاسخ به این سؤال، معرفی کوچینگ بر اساس تعاریف بزرگان این حرفه است.

فدراسیون بین المللی کوچینگ ICF : همکاری و مشارکت بین کوچ و مراجع که در طی آن، مراجع با استفاده از تفکر عمیق و خلاقیت خود، توانایی‌های شخصی و حرفه‌ای خود را افزایش می‌دهد.

Peltier

مهارت‌هایی که در یک فرد به فرد مورد استفاده قرار می‌گیرند تا به مراجع کمک کنند که مدیر یا رهبر موثرتری باشد. این مهارت‌ها عموما در ارتباط با مشکل خاص کنونی و مرتبط با کار مورد استفاده قرار می‌گیرند. به شکلی که مراجع بتواند این مهارت‌ها را با مجموعه ترفندهای مدیریتی خود درآمیزد.

موسسه IPEC

فرآیند عملی کردن توانایی‌های بالقوه مراجع، و همچنین تسهیلگری جهت وصل کردن اهداف و علایق درونی به اقدام‌های بیرونی در جهت رسیدن به هدف.

Kennedy

کوچینگ هنر تسهیل یادگیری، عملکرد و بهسازی است و پیرامون تحقق نتایج بحث می‌کند. کوچینگ به فرد کمک می‌کند تا موانع را از راه بردارد، آنچه را که می‌خواهد مشخص سازد، اهداف را بر اساس مقاصد و ارزش آنها تنظیم نماید.

Grant

یک فرآیند مشارکتی، متمرکز بر راه حل، مبتنی بر نتیجه و سیستماتیک که در آن کوچ به تسهیل بهبود عملکرد کاری، تجربه زندگی، یادگیری خودمحور و رشد شخصی مراجع می‌پردازد.
در جمع‌بندی تعاریف بالا در تعریف مفهوم کوچینگ می‌توان گفت که کوچینگ یک فرآیند آگاهانه‌ای از مذاکرات حساب شده در جهت ایجاد محیطی برای رشد اشخاص، اعمال هدفمند و پیشرفت مداوم و پایدار است. مکالمه‌ای که جدیتر از صحبت‌های عادی و روزانه افراد با یکدیگر است.

و در طول این مکالمه فرد، به تدریج درک بهتری در مورد آنچه قصد انجام آن را دارد پیدا می‌کند و در فرآیند کوچینگ مورد حمایت کوچ قرار می‌گیرد.

تفاوت کوچینگ با دیگر خدمات مشابه :

در این بخش به تفاوت کوچینگ با دیگر روش‌های آموزش و بهبود عملکرد اشاره می‌کنیم.

کوچینگ :

در این فرآیند تمرکز بر هدفگذاری و تشویق مراجع به دستیابی موفقیت‌های فردی و حرفه‌ای با تکیه بر توانایی‌ها و شکوفایی پتانسیل‌ها است.

  • حرکت کوچینگ بسوی آینده است.
  • تمرکز به حال و خواسته‌ها و تغییراتی که مراجع مشتاق به ایجاد آن است.
  • کوچ در کنار فرد است برای کمک به حل مسأله توسط خود او و نه کوچ
  • راه حل ارائه نمی‌شود، راه هر شخص مختص او است و کوچ کمک می‌کند به یافتن آن راه.
  •  فرد توانمند و متخصص است.
  • ممکن است کوچ در رابطه با موضوع مراجع تخصص نداشته باشد.
  • فرد بدنبال رفع مشکلات روانشناختی نیست.
  • فرد به کوچ تکیه نمی‌کند.

منتورینگ

  • انتقال تجربه به مراجع و آموزش بصورت عملی و غیررسمی
  • از سمت منتور ، ارائه تجربه و پیشنهاد، نصحیت و راهنمایی بر اساس تجربه منتور انجام می‌گیرد.
  • منتور فردی معتمد، اغلب مسن‌تر از مراجع، باتجربه و هدایتگر است.
  • منتور در زمینه‌های خاص تبحر و تجربه و دانش دارد.
  • دستور کار توسط منتور تنظیم می‌شود و مبتنی بر تجربه منتور است

آموزش

  • تمرکز بر انتقال مجموعه‌ای از دانش و اطلاعات (محتوای آموزشی) به دانش‌پذیر است.
  •  آموزش در رشته و موضوع خاصی انجام می‌گیرد.
  • دانش نزد مدرس است و مدرس متخصص محسوب می‌شود.
  • دستور کار توسط آموزش‌دهنده (استاد، معلم و …) تنظیم می‌شود

کوچ کیست ؟

یک کُوچ، شخصی است که برگزار کننده جلسات و انجام دهنده فرآیند کوچینگ برای مراجعین است.

کوچ در جلسات در کنار فرد یا یک تیم ( مراجع)، قرار می‌گیرد و به آن‌ها کمک می‌کند تا با شناخت موقعیت فعلی خود ( مبدا) برای حل چالش و مسأله خود و یا رسیدن به هدفی مشخص، نقشه راهی ترسیم نموده و گام‌های عملی و منطقی در این راه برداشته تا به نتیجه و مقصد مطلوب و نهایی خود برسد.
با نگاهی اجمالی به زندگی انسان‌های موفق دنیا از جمله سیاستمداران بزرگ، هنرمندان، مدیران موفق مؤسسات بزرگ دنیا و …خواهیم دید که اغلب آن‌ها در کنار خود حداقل یک کوچ حرفه‌ای داشته‌اند.
یک کوچ حرفه‌ای، فردی آموزش دیده است و به کمک تکنیک‌ها و ابزارهای کوچینگ، تفکر و باورها و درون مراجع را بیرون کشیده و فرد را با خودش همانند آینه‌ای روبه رو می‌کند.

کوچینگ فردی

کوچینگ فردی (Personal Coaching) نوعی فرآیند یادگیری است.

یک کوچ فردی ممکن است از پرس‌ وجو، بازخورد، درخواست و بحث کردن برای کمک به مراجعه‌کننده خود برای اهداف رشد، کسب‌وکار یا ارتباطات بهره بگیرید، استراتژی‌ها و روابط را توسعه دهد و برنامه اقدامات عملی برای رسیدن به این اهداف را طرح‌ریزی کند.

یک کوچ جایگاهی را برای مراجعه‌کننده به وجود می‌آورد که در آن او با تحت نظر گرفتن مراحل پیشرفت مراجعه‌کننده و اقدامات عملی، او را پاسخگو می‌داند.

آن‌ها با کمک یکدیگر برنامه‌ای را طراحی و تنظیم می‌کنند که به بهترین وجهی نیازهای مراجعه‌کننده را برطرف کند. یک کوچ فردی مانند آینه‌ای انسانی در برابر مراجع عمل می‌کند و این کار را از طریق به اشتراک گذاشتن چشم‌اندازهای بیرونی و بدون جانب‌داری درباره آنچه در مراجعه‌کننده می‌بیند، انجام می‌دهد.

کوچینگ فردی درباره باز کردن قفل توانایی‌های بالقوه افراد و رساندن آن‌ها به حداکثر بهره‌وری و رسیدن به تغییرات مثبت است.

کوچینگ فردی روشی است که در آن کوچ و مراجعه‌کننده گفتگویی را بر پایه اعتماد شکل می‌دهند با این فرض که فرد مراجعه‌کننده همه پاسخ‌ها را در دل خود دارد و کوچ فقط کاری انجام می‌دهد که مراجعه‌کننده بتواند به پاسخ‌های خود دسترسی داشته باشد.
همچنین تمرکز کوچینگ فردی روی فردی است که کوچ می‌شود به‌جای آنکه به دنبال وظیفه‌ای باشد که باید انجام شود. کوچینگ فردی یک فرآیند برای ایجاد تغییر و تحول است. نقش کوچینگ در موفقیت فردی و سازمانی را دست کم نگیرید.

تفاوتهای اصلی کوچینگ و منتورینگ چیست ؟

نقش منتور توصیه دادن، راهنمایی و حمایت کردن است، منتور می‌تواند ایده‌های جدید را محک بزند. در صورتی‌که کوچینگ هنر تسهیل فرآیند یادگیری، توسعه و عملکرد یک فرد دیگر است .

منتور از دانش و تجربه گذشته خود برای هدایت فرد استفاده می‌کند. در صورتی‌که کوچ معمولا نیازی ندارد تا درباره موضوع کوچینگ دانش خاصی داشته باشد.

رابطه منتورینگ معمولا یک رابطه بلند مدت است و به این منظور طراحی شده تا به فرد کمک کند روی فرصت‌های آینده سرمایه‌گذاری و از اشتباهات گذشته درس بگیرد. در حالی‌که افراد از طریق کوچینگ قادر به یافتن راه حل‌های خود و توسعه و مهارت‌ها و رفتارها و تغییر نگرش‌های خود هستند.

این مطلب توس پیام خرازیان گردآوری شده است.

منبع :

  • کتاب الفبای کوچینگ
  • آکادمی کوچینگ فارسی زبانان

 

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای امنیت، استفاده از سرویس reCAPTCHA گوگل مورد نیاز است که تابع Privacy Policy and Terms of Use است.