نمودار مونتاژ

نمودار مونتاژ

نمودار مونتاژ ترتیب سوار شدن قطعات بر روی یکدیگراز ابتدا تا تشکیل محصول نهایی را نمایش می‌دهد.

نمودار مونتاژ

نمودار مونتاژ در محصولات مونتاژی بکار گرفته می‌شود و یکی از اجزای طرح کیفیت محصول است

نمودار مونتاژ موارد زیر را مشخص می‌نماید:

  • محصول از چه قطعاتی تشکیل شده است
  • قطعات چگونه به یکدیگر می‌پیوندند
  • مونتاژ فرعی شامل چه قطعاتی است
    قطعات چگونه به خط مونتاژ وارد می‌شوند.
  • ارتباط قطعات در جریان مونتاژهای فرعی چگونه است
  • الگوی جریان مواد چه شکل و مشخصاتی خواهد داشت.

نحوه ترسیم نمودار مونتاژ

1- با توجه به فهرست قطعات، یکی از قطعات را به عنوان قطعه اصلی انتخاب نمایید

معمولا قطعه‌ای انتخاب می‌شود که قسمت اساسی محصول را تشکیل دهد بعدا، سایر قطعات و مونتاژهای فرعی به ترتیب بر این قطعه اصلی سوار می‌شوند.

2-در فاصله 1.5 سانتیمتری گوشه چپ و بالای کاغذ، دایره‌ای به قطر 0.5 سانتیمتر رسم کنید، نام قطعه اصلی و شماره آن را در کنار دایره بنویسید.

3- از این دایره یک خط افقی  تا 2.5 سانتیمتر و به سمت راست کاغذ رسم کنید.

4- از این دایره یک خط عمودی به طول 1.5 سانتیمتر و به سمت پایین کاغذ بکشید و در انتهای ان دایره‌ای به قطر 1.5 سانتیمتر رسم نمائید.

5-قطعه بعدی را که بر روی قطعه اصلی سوار می‌شود مشخص کنید، برای نشان دادن آن، دایره‌ای به قطر 0.5 سانتیمتر در سمت چپ کاغذ و در پایین دایره قبلی رسم نمائید ترتیب تقدم و تاخر سوار کردن قطعات باید منطقی و به نحوی باشد که در عمل انجام می‌شود در اینجا ممکن است سه حالت زیر روی دهد:

الف) در صورتی که قطعه به تنهایی بر قطعه اول سوار شود و دو قطعه بر روی هم یک واحد قابل حمل و نقل را تشکیل دهند، آنگاه از دایره مربوطه به قطعه دوم خط افقی به سمت راست کاغذ رسم کنید تا به دایره‌ای که قبلا در انتهای خط عمودی مربوط به قطعه اصلی رسم شده بود متصل گردد.

ب) در صورتی که قطعه دوم همراه با چند قطعه دیگر بر قطعه اصلی سوار شوند، ابتدا به ترتیب در سمت چپ کاغذ ترسیم نمائید و سپس هر یک از این دایره‌ها را به کمک خطی به دایره‌ای که قبلا در انتهای خط عمودی مربوط به قطعه اصلی رسم شده بود متصل کنید قطعات باید به همان ترتیبی سوار شند که در تصویر زیر نمایش داده شده است.

پ)در صورتی که قطعه دوم ابتدا به چند قطعه دیگر متصل شود(مونتاژ فرعی) و سپس مجموعه این قطعات بر قطعه اصلی سوار گردند، انگاه ابتدا برای هر یک از این قطعات و به ترتیبی که در عمل سوار می‍شوند دوایری به قطر 0.5 سانتیمتر در طرف چپ کاغذ رسم کنید این دایره‌ها را به دایره‌ای به قطر 1 سانتیمتر وصل کرده، سپس دایره اخیر ر ا به دایره‌ای که قبلا در انتهای خط عمودی مربوط به قطعه اصلی در سمت راست کاغذ رسم شده بود متصل نمائید.

نمونه نمودار مونتاژ

6-همین مراحل را برای کلیه قطعات دیگر تکرار کنید( هر بار یک دایره 1.5 سانتیمتری جدید در فاصله 1.5 سانتیمتری و پایین دایره قبلی رسم کرده و مرحله قبل را تکرار کنید)

7-نمودار مونتاژ را با فهرست قطعات یا صورت مواد مطابقت دهید تا مطمئن شوید هیچیک از اجزاء محصول از قلم نیفتاده است در صورت تمایل شماره عملیات مونتاژ و مونتاژ فرعی را در دایره‌های مربوطه بنویسید.

این نمودار از بالا به پائین ترتیب سوار کردن قطعات را نمایش می‌دهد البته دایره‌های 1.5 و 1 سانتیمتری، نشان‌دهنده ایستگاه‌های عملیات نیستند و فقط عملیات را مشخص می‌کنند یعنی ممکن است تمام عملیات لازم برای سوار کردن قطعات محصول در یک ایستگاه کار انجام شوند. می‌توان مدت انجام عملیات را نیز در نمودار مونتاژ ثبت نمود.

این مطلب توسط مهندس پیام خرازیان گردآوری شده است
انتظار مطلب با ذکر منبع و ادرس سایت www.kharazian.ir بلامانع است.

 

 

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای امنیت، استفاده از سرویس reCAPTCHA گوگل مورد نیاز است که تابع Privacy Policy and Terms of Use است.