پوشش لباس ممیز چگونه باشد
پوشش لباس ممیز خارجی در شرکتهای گواهی دهنده به صورت رسمی است و ممیزان در همه سازمانهای عملیاتی و ستادی عموما با همین پوشش یکسان برای ممیزی حضور مییابند که در بسیاری از سازمانهای عملیاتی این پوشش میتواند سازمان ممیزی شونده را با چالشهای در ارتباطات و اثربخشی ممیزی مواجه نماید.
در ادامه پوشش ممیزان یا ارزیابان خارجی در ایران، سبکهای متداول پوشش لباس ممیز، چالشهایی که سازمانها با آن روبرو هستند از منظر مهندس پیام خرازیان تهیه شده است.
پوشش لباس ممیز خارجی
- اکثر شرکتهای گواهی دهنده ایزو، دستورالعملی یا Dress Code برای پوشش ممیزان خود تدوین نمودهاند و رعایت این دستورالعمل توسط ممیزان الزام میباشد.
- اما اکثر شرکتهای گواهیدهنده ایزو در ایران پوششهای رسمی برای آقایان با کت شلوار و کروات را بدون توجه به فرهنگ سازمانی و نوع فعالیت سازمان مشخص نمودهاند.
- همچنین قبل از اجرای ممیزی خارجی توسط ممیزان ممکن است رنگ لباس از طریق سرممیز با ممیزان هماهنگ گردد و از بچ تبلیغاتی سازمانی بر روی کت نیز استفاده مینمایند.
- اندک شرکتهای گواهی دهنده معتبر ایزو برای ممیزی در عملیات تولیدی سازمان مورد ممیزی، لباس مخصوصی با لوگوی سازمان ممیزی (شرکت گواهیدهنده) را در اختیار ممیزان قرار میدهند تا در طی ممیزی شرکتهای تولیدی ممیزان از لباس و تجهیزات (کلاه ایمنی) تامین شده توسط شرکت گواهیدهنده ایزو استفاده نمایند.
- متاسفانه این دسیپلین درپوشش لباس ارزیابان تعالی درارزیابیهای جوایز تعالی سازمانی کمتر مشاهده میگردد.
تعریف پوشش
- پوشش نه تنها به نوع لباسها، بلکه به نحوه پوشیدن آنها، رنگها، و حتی زیورآلات نیز اشاره دارد.
- این مجموعه قوانین و مقرراتی مربوط به پوشش ممیزی در شرکتهای گواهیدهنده در قالب پروتکل پوشش یا Dress Code تعریف میگردد.
- منظوراز پوشش نامناسب در این مطلب پوششی است با فرهنگ سازمانی،قوانین و مقررات و فعالیتهای سازمان تطابق ندارد.
به عنوان مثال:
- ممیزی که با پوشش کت و شلوار و کراوات در یک کارخانه تولیدی اقدام به ممیزی مینماید و ممکن است در طی ممیزی تولید از اپراتور تولید، راننده لیفتراک و سایر کارکنان تولید نیز در خصوص عملیات تولید، درک سیاستها و اهداف سوال نماید.
- ممیز خانمی که با کفش پاشنه دار و پوشش نامناسب در یک کارخانه تولیدی در یک شهر مذهبی اقدام به ممیزی مینماید.
سبک لباس ممیزان
سبک لباس ممیز میتواند در دستههای زیر طبقهبندی گردد این سبک لباس برای آقایان در این مطلب نوشته شده است.
لباس رسمی
- این سبک شامل کت و شلوار رسمی با شلوار و کت ست یا کت و شلوار غیر ست است. بسیاری از شرگتهای گواهی دهنده این سبک لباس را الزامی میدانند.
- اغلب این باور وجود دارد که این سبک پوشش بهترین تصور را از حرفهایگری سازمان صدور گواهینامه و ممیزان آن نزد ممیزی شونده ارائه مینماید.
- اما برخی اعتقاد دارند که این سبک رسمی منجر به ایجاد فاصلهای بین ممیز و کارکنان (یا ممیزی شونده) شده قابلیت دسترسی ممیزی را نشان نمیدهد و ممکن است ناخوشایند باشد.
- بنابراین، اگر ممیز قصد دارد که کت و شلوار رسمی بپوشد باید فرهنگ و مقررات سازمانی که قصد ممیزی آن را دارد را مد نظر قرار دهد.
- اکثرشرکتهای گواهی دهنده فعال در ایران از همین سبک برای پوشش لباس آقایان استفاده مینمایند.
لباس نیمهرسمی
- با حذف کُت رسمی، به یک سبک نیمه رسمی با پیراهن و کراوات میرسید. این سبک هنوز هم سبک تجاری رسمی با کراوات را حفظ میکند، اما بدون کت، میتواند ممیز را قابلدسترستر نشان دهد و ممیز شئنده در طی ممیزی با ممیز احساس راحتی بیشتر نماید.
- بنابراین، لباس نیمهرسمی یک ظاهر حرفهای بدون مفاهیم منفی را نشان میدهد و ممیز را برای فرد مورد ممیزی شونده قابلدسترستر مینماید.
لباس عمومی
- حذف کراوات است که ممیز کت و شلوار استفاده مینماید حذف کراوات تفاوت بین کارکنان ممیزی شونده و ممیز را از بین میبرد. در این حالت ممیز قابل در دسترس نشان داده میشود.
لباس غیررسمی
- استفاده از پیراهن و شلوار کتان غیررسمی است. برخی از سازمانهای صدور گواهینامه، به ممیزان خود پیراهنهای با لوگوی خود میدهند تا به ارتقای برند خود کمک کنند.
- این ترکیب لباس احساس آرامش بیشتری را برای ممیز نسبت به به لباس رسمی میدهد. در این حالت شرکت گواهیدهنده ممیز خود را به سفیر برند خود بدون نیاز به کت و شلوار رسمی تبدیل مینماید. این سبک پوشش در برخی از کشورها متناسب با فرهنگشان استفاده میشود.
لباس ایمنی
- آخرین دسته ، سبکی است که میتواند با هر یک از سبکهای لباس قبلی استفاده شود. این سبک لباس با رعایت الزامات ایمنی خاص شرکت مورد ممیزی، ممکن است شامل کلاه ایمنی، لباسهای با دید بالا یا کفشهای ایمنی شود.
- برخی از شرکتهای گواهی دهنده معتبر در ایران، لباس ایمنی به همراه کلاه و کفش با لگوی شرکت گواهیدهنده ممیزی را در زمان ممیزی در اختیار ممیزان خود قرار میدهند.
- اما اکثرا این موضوع توسط سرممیز قبل از تدوین برنامه ممیزی و در زمان برگزاری جلسه افتتاحیه ممیزی مطرح و توسط ممیزی شونده فراهم درطی ممیزی در اختیار ممیزین قرار میگیرد.
مشکلات پوشش ممیزان خارجی در ممیزیها
پوشش نامناسب ممیزان خارجی، به ویژه در محیطهای صنعتی و تولیدی، میتواند چالشهای جدی را در روند ممیزی ایجاد کند.
این چالشها را میتوان به صورت زیر دسته بندی کرد:
اختلال در ارتباط موثر با ممیزی شونده
- پوشش نامناسب ممیزان، میتواند مانع برقراری ارتباط صمیمی و موثر با ممیزی شونده گردد.
- پوشش نامناسب ممیزان میتواند بر میزان همکاری در ارائه اطلاعات توسط ممیزی شونده تاثیر بگذارد.
ایجاد تصور نامناسب از ممیز و شرکت گواهی دهنده
- پوشش نامناسب میتواند تصویر نامناسبی از شرکت گواهیدهنده ایزو و وجهه حرفهای آنها در ذهن کارکنان ممیزی شونده ایجاد نماید.
خطرات ایمنی
- پوشش نامناسب در محیطهای صنعتی میتواند خطرات ایمنی را افزایش داده و احتمال بروز حوادث را بالا ببرد.
- در برخی صنایع، پوشش خاص و رعایت استانداردهای ایمنی الزامی است. عدم توجه ممیزان به این استانداردها، میتواند منجر به نقص قوانین و مقررات و حوادث گردد.
- البته ممیزان حرفهای بر اساس اصول ممیزی ایزو 19011 تمهیدات ایمنی مورد نیاز متناسب با فعالیت را در زمان تدوین برنامه ممیزی و جلسه افتتاحیه ممیزی مشخص مینمایند.
محدودیت در حرکت
- لباسهای تنگ و کفشهای پاشنهدار میتواند حرکت ممیزان را در محیطهای کاری محدود کرده و بر سرعت و دقت انجام ممیزی تاثیر بگذارد.
هر سازمانی دارای فرهنگ متفاوت است، تصمیم اصلی باید برای متناسب بودن با سازمان مشتری که ممیزی را دریافت میکند، اتخاذ شود، زیرا برخی از کدهای لباس ممکن است با فرهنگ آنها سازگار نباشد.
ممیزی یک مزرعه در یک منطقه گرمسیری نیاز به کد لباس بسیار متفاوتی نسبت به ممیزی یک بانک سرمایهگذاری در یک پایتخت کشور با آب و هوای سرد دارد.
با وجود تعریف کدهای لباس در شرکتهای گواهیدهنده ایزو، این موضوع اغلب توسط ممیزان نادیده گرفته میشود که میتواند منجر به ناراحتی یا مانع ارتباط با فرد ممیزی شونده و تأثیر بر نتیجه ممیزی خواهد داشت.
پوشش در سازمانهای و نهادهای دولتی باید بر اساس مقررات تعریف شده توسط آن سازمان باشد ممکن است استفاده از کراوات برای ممیزان آقا یا استفاده شال برای خانمها در این شرکتها ممنوع باشد که ممیزین باید به ان احترام گذاشته و بر اساس آن پوشش را مشخص نماید.
یک ممیز خوب متوجه میشود که لباس مناسب برای تعامل با مشتری برای تناسب با فرهنگ آنها و دور نکردن کارمندانی که ممکن است در طول ممیزی با آنها ملاقات کند، چیست.
این مطلب توسط مهندس پیام خرازیان تهیه شده است.
انتشار مطلب با ذکر نام پیام خرازیان و آدرس سایت www.kharazian.ir بلامانع است.
Cultural aspects در ISO 9001 Auditing Practices
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.