دلایل کیفیت پایین ممیزی سیستم های مدیریت
بررسی میدانی در پروژهای مختلف استانداردهای مدیریت ایزو 9001، ایزو 13485و IATF 16949 توسط پیام خرازیان در 4 سال گذشته نشان میدهد سطح کیفیت ممیزی سیستمهای کیفیت در شرکتهای گواهیدهنده معتبر نسبت به گذشته کاهش چشمگیر یافته است.
در ادامه دلایل کیفیت پایین ممیزی سیستم های مدیریتی توسط مهندس پیام خرازیان تشریح شده است.
دلایل کیفیت پایین ممیزی سیستم های مدیریت
- با توجه به اینکه اکثر سازمانهای ایرانی به دنبال اخذ گواهینامه میباشند تا استفاده از مزایای واقعی آن، شرکتهای گواهیدهنده معتبر نیز به این نیاز سازمانها توجه ویژه نموده و ممیزی رسمی را به صورت فرمالیته اجرا نموده و به آنها گواهینامه میفروشند.
- بسیاری از این شرکتها پس از سالها ممیزی خارجی از شرکتهای معتبر و عدم استفاده از مزایای آن به تیم ما مراجعه نموده و درخواست مشاوره یا راهنمایی مینمایند.
برخی از شواهد فعالیتهای ممیزین خارجی در طی ممیزی
- شرکتی در دامنه سیستم آن طراحی مد نظر قرار گرفته است و سه سال ممیزی شده است هیچ فرآیندی یا روالی برای طراحی را بکار نگرفته و شواهدی مشاهده نمیشود و تازه در سال سوم ممیزی این موضوع توسط ممیز درخواست میشود.
- شرکت قطعه ساز که با خودروساز فعالیت مینمایند در ممیزی IATF 16949 ، بدون اجرای ابزارهای مهندسی کیفیت نظیر SPC ، MSA و COQ موفق به اخذ این گواهینامه گردد.
- در ممیزی صدور گواهینامه با اشاره به اینکه سازمان به تازگی سیستم را استقرار نموده است برخی از بندها از جمله شاخصهای فرآیندها، نتایج آن بررسی نمیشود و ممیزی خارجی در سالهای بعد ممیز متوجه میشود که در ممیزی سال اول این موضوع توسط همکاران بررسی نشده است.
دلایل پایین بودن کیفیت ممیزی خارجی
در ادامه دلایل پایین بودن کیفیت ممیزی خارجی و شواهد مرتبط با آن توسط مهندس پیام خرازیان تشریح میشود.
پرداخت مبلغ بسیار کم به ممیزان در ایران
- برای ممیزی خارجی به ازای هر نفر روز به ممیزان مبلغ 700/000 تومان تا 1/700/000 تومان ( این مبلغ در سال 1402) بر اساس سوابق و شایستگیهای فرد ممیز توسط شرکت گواهیدهنده پرداخت میگردد.
- این مبلغ بسیار ناچیز، باعث میشود تا افراد با تجربه و حرفهای تمایل کمتری به همکاری با شرکتهای گواهیدهندهها داشته باشند.
- همچنین این مبلغ ناچیز به ممیزان، باعث میشود ممیزان به صورت مستقیم یا غیر مستقیم پیشنهاد مشاوره یا آموزش به سازمانها ارایه نمایند البته آنها مقدمات اجرای آموزش و مشاوره را فراهم نموده و این پیشنهاد در اکثر موارد توسط سایر همکاران ممیزان آنها اجرایی میشود.
اختلاف نظر بین ممیزین در درک الزامات
- جلسات کالیبره شدن ممیزان به صورت اندک در شرکتهای گواهیدهنده سالیانه برگزار میگردد و در این جلسات فرصت تامل و درک مشترک از الزامات استاندارد وجود ندارد.
- برخی از سرممیزان مدعی با 20 سال سابقه ممیزی هنوز درک مناسبی از برخی از الزامات استاندارد ندارند و درک نادرست خود از الزامات را در سازمانهای پیگیری مینمایند مثال ممیز اصرار دارد سند جنبههای محیط زیست مرتبط با فعالیت خود به صورت مکتوب در دسترس هر یک از واحدها و مسئولین باشد در صورتی که در ایزو 14001 صراحتا به این موضوع اشاره نشده و تنها به اطلاع از جنبههای بارز اشاره شده است.
- اکثر ممیزان درک درستی از برخی از الزامات استاندارد نداشته و به صوت سلیقهای نظرات خود را به سازمان اعلام مینمایند. نظیر هیچ استاندارد به تدوین یا بکارگیری روش تدوین راهبردها اشاره ننموده است اما ممیز اصرار بر بکارگیری روشهای متداول برنامهریزی استراتژیک نظیر SWOT و دارد.
- روالها یا گردش اطلاعاتی که در ممیزی صدور گواهینامه توسط ممیز تائید شده است در ممیزی مراقبتی توسط ممیزین به عنوان عدم انطباق ثبت میگردد. در این حالت سازمان دچار سردرگمی میگردد که چگونه عمل نماید چون در هر دوره ممیزی، ممیزین درباره یک موضوع، موارد مختلفی را درخواست مینمایند.
تاکید بر سهلگیری در ممیزی
- برخی از شرکتهای گواهیدهنده به منظور تمدید قراداد سازمانها یا افزایش سهم گواهینامه در بازار، قبل از اجرای ممیزی به ممیزین تاکید مینمایند به صورت آسان تر” مهربانتر” ممیزی شرکتها را انجام دهند.
- در این حالت، ممیزان موضوعات عدم انطباق را در قالب توصیههای بهبود ثبت نموده و در ممیزی آتی ممکن است موارد را بررسی نمایند.
رعایت نکردن اصول و مقررات ممیزی
- عدم ارایه برنامه ممیزی توسط شرکت گواهی دهنده به کارفرمای ممیزی
- در ممیزیهای مراقبتی برنامه ممیزی، قبل از ممیزی ارسال نمی گردد .
- برنامه ممیزی خارجی مطابق زمان اعلام شده اجرا نمیگردد.
- ممیزی به جلسه مشاوره تبدیل شده و ممیز پیشنهادات و توصیههای را ارایه مینماید به نوعی قصد پرزنت خود را برای دریافت خدمات مشاوره یا آموزش در آتی دارد.
این مطلب توسط مهندس پیام خرازیان تهیه شده است
انتشار مطلب با ذکر نام نویسنده و آدرس سایت www.kharazian.ir بلامانع است.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.