انبار در ایزو 9001
فعالیتهای مرتبط با انبار در ایزو 9001 ، در بندهای مختلف بهعنوان الزامی مدنظر قرارگرفته است موضوعات نگهداری محصول ، کنترل موجودی ، شناسایی و ردیابی محصول و کنترل محصول نامنطبق مهمترین موضوعاتی هستند که باید در انبار موردتوجه قرار گیرد.
در برخی از سازمانها ممکن است انبار نداشته باشند پس بندهای مرتبط با آن در استاندارد ایزو 9001 را میتوان با ذکر دلایل توجیهی صرفنظر نمود.
نگهداری محصول شامل جابجایی ، چیدمان ، محافظت ، بستهبندی و تحویل میباشد
بندهای مرتبط با انبار در استاندارد ISO 9001:2015
- محافظت در بند 8.5.4
- اموال متعلق به مشتري يا ارائهدهنده برونسازمانی بند 8.5.3
- کنترل تولید و ارائه خدمات بند 8.5.1
- شناسایی و ردیابی بند 8.5.2
- کنترل خروجیهای نامنطبق بند 8.7
بندهای مرتبط با انبار در ISO 9001:2008
- نگهداری محصول بند 7.5.5
- کنترل تولید و ارائه خدمات 7.5.1
- کنترل محصول نامنطبق بند 8.3
- اموال مشتری بند 7.5.4
- شناسایی و ردیابی محصول بند 7.5.3
شناسایی و ردیابی محصول – انبار در ایزو 9001
محل قرارگیری محصولات در انبار با برچسب یا پلاک از طریق کد یا نام یا هر دو شناسایی میشود و بر روی محصولات نهایی نیز برچسب شناسایی نصب میشود.
ردیابی محصول میتواند از طریق شماره Lot یا محموله یا تاریخ تولید یا هر شماره دیگری بر روی محصول درج میشود اجرا شود .
بستهبندی محصول – انبار در ایزو 9001
مطابق طرح بستهبندی محصول که در طرح کیفیت محصول مشخصشده ، بستهبندی محصول انجام میشود
جابجایی محصول
جابجایی محصول ممکن است ایمنی شخص یا محافظت از محصول را شامل شود البته در ایزو 9001 محافظت از محصول مدنظر میباشد.
نصب برچسب یا علائم بر روی محصول ، به این موضوع کمک مینماید مثلاً نصب برچسب ” از اینطرف بلند کنید ” یا نوشتهای که روی باطری ، اسیدی بودن باطری را مشخص مینماید.
بهمنظور جلوگیری آز آسیب محصول در طی جابجایی از تجهیزات جابجایی استفاده میشود :
- تجهیزات بالابر
- پالت ها و ظروف
- نوار نقاله
- جرثقیل
- لیفتراک برقی ، دستی و …
چیدمان محصول – انبار در ایزو 9001
بهمنظور جلوگیری از آسیبدیدگی و خرابی محصولات ، محوطههای انبارش بهگونهای باشد تا زمان تحویل یا استفاده محافظت شود مثلا ” دمای محیط ” خشک بودن محیط و یا میزان “رطوبت محیط ”
در برخی محصولات یا مواد غذایی انبارش محصول باید طوری باشد که بتوانیم روش اولین ورودی و اولین خروجی FIFO یا آخرین ورودی اولین خروجی LIFO را رعایت کنیم. روش FIFO در صنایع غذایی الزام میباشد.
ارزیابی شرایط انبار – انبار در ایزو 9001
با تدوین چکلیستهایی میتوان شرایط محیطی ، چیدمان ، جابجایی در انبار را مورد ارزیابی قرارداد .در این ارزیابیها میتوان بهعنوانمثال صورت نمونهای دماهای محیط انبار ، رطوبت ، ثبت محصولاتی که به دلایل شرایط نگهداری نامناسب آسیبدیدهاند را پی گیری نمود.
کنترل موجودی محصول – انبار در ایزو 9001
بهمنظور کنترل موجودی محصولات شامل مواد اولیه ، قطعات نیمه ساخته و محصول نهایی در انبار و اطلاع از آخرین موجودی محصولات ، مسئول انبار از طریق سیستم کارد کس انبار / نرمافزار انبار موجودی را کنترل مینماید.
بدینصورت که وارده به انبار از طریق رسید انبار و صادر از انبار از طریق حواله انبار ثبتشده و خلاصه آن در سیستم کارد کس انبار ثبت میشود از طریق کاردکس محصول ، در هرلحظه میتوان از آخرین موجودی محصول اطلاع یافت.
در برخی از سازمانها که انبار بزرگی دارند از سیستم نرمافزاری جهت کنترل موجودی کالا استفاده مینمایند و با ثبت رسید انبار و حواله انبار در نرمافزار ، موجودی هر محصول قابل گزارش میباشد .
در زمان خروج کالا از شرکت بهتر است شماره ردیابی آن در سیستم کنترل موجودی ثبت شود تا کالا قابلردیابی باشد.
انبارگردانی ، جهت اطمینان از موجودی کالا در انبار با سیستم کنترل موجودی در دورههای زمانی مشخصی ( حداقل سالیانه ) توسط تیم انبارگردانی صورت میگیرد. و نتیجه انبارگردانی بهصورت صورتجلسهای تنظیمشده و در آن میزان انحراف موجودی کالا از سیستم مشخص میشود. مثلاً اگر در انبارگردانی 1000 قلم کالا در انبار ، موجودی 100 کالا با سیستم کنترل موجودی تطابق نداشته باشد انحراف ما 10% میشود یا موجودی 90% از اقلام انبار با سیستم کنترل موجودی تطابق دارد.
نقطه سفارش محصولات در انبار در سیستم کنترل موجودی توسط مسئولین تعریف میشود تا در سفارش گذاری خرید استفاده شود.
این مطلب توسط پیام خرازیان تهیهشده است
انتشار مطلب با ذکر نام پیام خرازیان و آدرس سایت www.kharazian.ir بلامانع میباشد
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.