استاندارد غذای حلال
استاندارد غذای حلال ، راهنمای عمومی است که در کمیسیونهای مربوط توسط سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران ISIRI 12000 تهیه و تدوینشده و، بهعنوان استاندارد ملی ایران منتشر میشود.
هدف از تدوین استاندارد غذای حلال ، تعیین الزامات و ویژگیها پایه برای انطباق مواد اولیه و فرآوردههای غذایی،در هر مرحله از زنجیره غذایی با احکام و قوانین اسلام، منطبق با الزامات مذهب مبین فقه جعفری علیهالسلام است.هدف از تدوین استاندارد غذای حلال ، تعیین الزامات و ویژگیها پایه برای انطباق مواد اولیه و فرآوردههای غذایی،در هر مرحله از زنجیره غذایی با احکام و قوانین اسلام، منطبق با الزامات مذهب مبین فقه جعفری علیهالسلام است.
دامنه کاربرد استاندارد غذای حلال
استاندارد غذای حلال برای موضوعات زیر کاربرد دارد:
الف- مواد اولیه و افزودنیهای غذایی که منشأ حیوانی یا مستی آور دارند. این مواد میتواند شامل: انواعمواد افزودنی، نگهدارنده، طعمدهنده، قوام دهنده و مانند آن با پایه حیوانی و مستی آور مانند ژلاتین،مایهپنیر، آلبومین و ترکیبات آنزیمی باشد.
ب – فرآوردههای غذایی که در تولید و فرآوری آنها، هرچند جزیی ، ازمواد اولیه و افزودنیهای با منشأ حیوانی یا مستی آور استفادهشده باشد . این فرآوردهها میتواند شامل :انواع فرآوردههای گوشتی، لبنی، روغنی، آشامیدنی، فرآوردههای تخمیری الکلی و مشتقات آنها باشد.
پ – مواد اولیه، افزودنیها و فرآوردههای غذایی که ممکن است در هر مرحله از زنجیره غذایی با مواد نجس یا غیر حلال در تماس باشند . این مراحل میتواند شامل دریافت ، آمادهسازی، فرآوری، جداسازی ، استحصال، استخراج، تعیین، بستهبندی، برچسبگذاری، علامتگذاری، کنترل، جابجایی، حملونقل، توزیع، انبارش ،عرضه و سرو کردن غذای حلال و محصولات آن ، ازجمله اجزای تشکیلدهندۀ مواد غذایی و ترکیبات کمک فرآوری کننده باشد.
ت – مواد اولیه، افزودنیها و فرآوردههای غذایی که روش تولید آنها ممکن است بهگونهای باشد که منجر به تغییر در اصل حلیت ماده غذایی گردد؛ مانند آب انگور که براثر جوشیدن تا قبل از تبخیر دوسوم آن، حرام میگردد.
کلیۀ الزامات و ویژگیها مندرج در این استاندارد، بهمنظور کاربرد در کلیۀ مراجع قانونی کشور که مرتبط با زنجیرۀ غذایی هستند، در نظر گرفتهشده است .
استاندارد حلال
ساختار استاندارد حلال – استاندارد غذای حلال
1 هدف
2 دامنه کاربرد
3 مراجع الزامی
4 اصطلاحات و تعاریف
4.1 اصطلاحات فقهی
4.2 اصطلاحات فنی
5 ویژگیها
6 الزامات ذبح و صید شرعی
7 فرآیند اجرایی ذبح دام
8 فرآیند اجرایی ذبح طیور
9 الزامات فرآوری، انبارش، بستهبندی و عرضه
10 شناسایی و قابلیت ردیابی
11 نشانهگذاری
پیوست الف – حیوانات حرامگوشت
پیوست ب- مکان ذبح
پیوست پ – ملاحظات اسلامی حقوق/ رفاه حیوانات
پیوست ت – واژ نامه
این مطلب توسط پیام خرازیان گردآوریشده است
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.